12.09.17

10 tipů, jak přežít první dny prváku (like a boss)

Je. To. Tady.
Chvíle, kdy je nejvyšší čas smířit se s tím, že začíná škola.
A proto jsem se zamyslela nad tím, co bych ráda věděla v prvních tejdnech prváku...
a sepsala pár tipů, který vám můžou trošičku usnadnit ten nelehkej začátek.
(A nebo taky ne.)

1. První den, první přednáška.  Ráno. A ještě k tomu biofyzika?!! Už to je zlý. A co je horší, že aula bude fakt přecpaná. Přijdou VŠICHNI. Takže abyste si sedli někam jinam než ke dveřím na zem, odkaď uvidíte kulový, tak jděte do školy co nejdřív. Ne úplně v pět ráno.... ale tak 30-45 min. před přednáškou by mohlo bejt oukej.

2. ANATOMIE. Tak jo, zlatej hřeb prvního dne. Po nějakým tom motivačním proslovu od velmi milého a všemi zbožňovaného pana profesora nastoupí pravděpodobně paní doktorka V. a palba slov znějících jak rhododendron. Je to rychlý. A je toho hodně. Hlavně nepanikařit, nekolabovat, většina lidí na tom bude úplně stejně, jak vy.

3. Během prvního tejdne - reálně asi dvou, tří dnů -  se budete muset naučit všechny obratle plus roviny těla. Přijde hrozně moc neznámejch pojmů v latině, takže doporučuju si všechna cizí slovíčka přeložit a uložit do mozku. Latina je prostě jazyk jako každej jinej (kromě toho že je mrtvej a má určitě ty nejhorší číslovky ze všech možnejch jazyků), takže je fakt k ničemu, když víte, že na obratli je nějakej processus articularis, když prostě nevíte, co to je. Takže i když to je mega zdlouhavý, fakt se to pozdějš vyplatí, protože už budete jen popisovat, co vidíte, ne jen lovit v paměti, cožeto vlastně na tom atlasu je.

4. Zůstaňme ještě u tý anatomie - a tohle platí pro celej rok - ATLAS. Koukejte se při učení do atlasu, pořád, při učení čehokoliv. Nejhorší peklo je se něco učit zpaměti, nevědět jak to vypadá, jen prostě vědět, že to tak JE. Potom máte jen teoretický znalosti, což se kráááásně projeví na pitevně/pitevním zkoušení a je to prostě fakt problém (a docela trapas, ehmehm), když člověk neví, jestli to co drží, jsou játra nebo plíce.

5. PŮJČ SI CO MŮŽEŠ! Naběhněte do knihovny. Věřte mi, že tam po pondělku nezbude skoro nic, takže fakt se snažte co chcete ukořistit ASAP. Doporučuju si půjčit Yokochiho fotografický atlas na celej semestr, protože ten atlas je megaskvělej - hlavně na pitvy. (Kdyby na někoho nevyšlo - mohu zaslat v pdf.)
Pozor si dejte na kolečka na knihách, který jsou modrý, červený a zelený! Modrá = knihu si můžete půjčit jenom na 30 dnů, zelená = celej semestr a knihu s kolečkem červeným si půjčit nemůžete, zůstává v knihovně.

6. Teď vám prozradím tajemství. Máme spoustu menz na kampuse, kam můžete jít nacpat pupíky. Je to Academic Restaurant - ta největší, naproti přes most hned napravo - hrozný fronty. Nicméně, pro lidi, kterým nevadí ujít pár kroků, doporučuju Academic Canteen - kterej je teda trošku mimo (koukněte na mapu, je to tak 5 minut chůze?) ale - vaří mnohem lépe (shodlo se 8/9 nezávislých kontrolorů kvality našeho kruhu), chodí tu méně lidí....a no... je nejlepší!

7. Když už jsme u toho jídla, tak pokud jste hešteg fitness a hešteg healthy a chcete rýsovat six pack, můžete si vybrat různé přílohy - rýže, zelenina, brambory (hranolky taky, ale ty přeci nejsou fitness) - a když poprosíte milé paní kuchařky, daj vám to půl na půl. Což je fajn. 

8. Největší opruz celého prváku jsou jistojistě cvika z biofyziky. A protokoly. Který zaberou miliondvěstě hodin. A proto je úplně nejlepší mít jako..ehm..inspiraci?? protokoly druháků, třeťáků. Fakt to ušetří čas tak o padesát procent. Jednou z možností, jak je získat, je se koukat na Bazar LF MU, kde je druháci teďka aktuálně nabízí.
ALE, nedoporučuju jen sprostě kopírovat celej protokol. Může se stát, že se na to přijde a je průser. Takže nejlepší je... pozměnit a přeformulovat pár slov, poupravit mírně! hodnoty tak, aby to vycházelo...a je to. 
(Ale jakože nechci nikoho nabádat k nekalostem, jo?)

9. Přednášky.... chodit? Nechodit? Určitě otázka komplikovanější, než být, či nebýt.
Pokud mám mluvit za sebe, biofyzika je tak nudná.... že ani nemám žádný přirovnání, abych vyjádřila nudnost tohoto předmětu. Vydržela jsem asi tak 4 týdny. Možná pět. A zkoušku jsem udělala. 
Ale je to VAŠE rozhodnutí. Jen proboha nechoďte na přednášku jen proto, abyste mohli kecat s vaší kámojdou o milostných trablích. To pak akorát naštvete ty, který to skutečně zajímá. (Pokud tací jsou.... hluboký respekt!!!!!)
Jiný kafe je anatomie. Na tu jsem poctivě chodila a myslím si, že to je rozumný. Samozřejmě, pokud se k tomu odhodláte, nejlepší je už vědět, o co go. Takže já se vždycky daný učivo naučila přes víkend a v pondělí jsem si to s výkladem ujasnila, prohloubila a bylo to supr. Plus je to sranda. Občas. Takže doporučuju.
A co se týká biologie a první pomoci - biologie mě bavila celej rok, takže jsem šla snad na všechny přednášky. Ale mám spolužáky, co nebyli ani na jedné.,,. a zkoušku zmákli levou zadní. V prvním semestru jsou všechny prezentace dost srozumitelné, takže to fakt záleží na tom, jak vás to bude bavit/nebavit. To stejný platí o první pomoci, zajděte si aspoň na dvě a uvidíte, no. 

10. A nakonec - najděte si co nejdřív parťáka/parťáky. Ale prosím, ne takový ty "yolo" ani "nebudu se učit, haha, jen párty". Pokud se obklopíte lidmi, který se pravidelně učí, baví je to, nekašlou na to... pak je proplouvání těmi muky (trošku nadsázky, jo) o trochu příjemnější. Když mám mluvit za sebe, tak jako fakt nemám ráda, když jsem nejhorší. Takže když jsem viděla, že moji nejbližší spolutrpitelé šprtaj jak diví a už umí třeba něco víc, než já, to si pište že mě to motivovalo k tomu si sednout na prdel a šprtat. Nojo, #EGO. 
Ale chápu, že někoho to může štvát/demotivovat/nevim. Takže to už pak záleží, jakej máte charakter. 
Výsledek obrázku pro cristina yang meredith gif

Bonusovej tip: Nebojte se. 
Medicína je skvělá. Poznáte neskutečný lidi, zažijete naprosto skvělý medický akce, váš mozek se bude topit v endorfinech po každým úspěchu....a prostě... budete každým dnem blíž k tomu, stát se lékařem.
Což je prostě BOŽÍ.

10 komentářů:

  1. Díky moc za rady, hlavně za tu menzu :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsme se snažily tu menzu najít a zatím bezúspěšně. :D Nemůžeš mi nějak popsat, kde to je? Díky :)

      Vymazat
    2. ehm, no.... bohužel jsem zjistila až v úterý že ji JAKO PŘEDĚLÁVAJÍ?!!! :D takže nezbývá nic jinýho, než se spokojit s velkým věčně plným academicem :D

      Vymazat
  2. Tvoje články jsou skvělý! :D A k těm protokolům - za kolik se tak řádově prodávají? :) Děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. záleží, jak chce kdo vydělat, někdo je dává zdarma k učebnici.. ale třeba kolem 50-100 kč max :))

      Vymazat
  3. Přesne jsi na blogu vystihla moje nadseni po prváku :) bohužel ve druhaku se to změnilo.... zdravím fyziologicky ústav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zvládnete! Hlavně moc neposlouchejte veselé historky a půjde to, věřte tomu! :)

      Vymazat
  4. Atlasy od Sobotty, Yokochiho a Nettera jsou ke stažení na ulozto :) Šetřete si záda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to sice joo, třeba Yokochiho jsem taky měla jsen v pdf :) ale stejně si myslím, že aspoň jeden atlas by člověk měl mít v tištěné verzi, protože se tak většině lidí prostě lépe učí :)

      Vymazat